Zielona sałatka z serem gorgonzola i winogronem
To owocowo-warzywna sałatka z dodatkiem sera pleśniowego. Winogrono jest świetnym dodatkiem do sera pleśniowego, które wspaniale uzupełnia się z młodą sałatą i sosem winegret.

Składniki:
- 1 mała główka sałaty masłowej
- 150 g sera gorgonzola
- 2 ogórki gruntowe
- 200 g różowego winogrona
- 2 kromki chleba
- natka pietruszki
- koperek
- 8 g oliwy
Sos winegret:
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze części. Ogórka pokrój w cienkie plasterki. Winogrona umyj i przekrój na pół. Koperek i pietruszkę cienko posiekaj. Wszystkie składniki razem wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Wlej 8g oliwy. Pokrój chleb w kostkę. Chleb połóż na rozgrzanej patelni, posyp ulubionymi przyprawami. Smaż do zarumienienia. Do miseczki dodaj wszystkie składniki do sosu winegret. Całość wymieszaj i polej wcześniej przygotowaną sałatę. Na tak przygotowaną sałatę dodaj pokrojony ser gorgonzola. Sałatkę posyp grzankami i gotowe
I gotowe
Smacznego!