Zielona sałatka z serem gorgonzola i winogronem

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

To owocowo-warzywna sałatka  z dodatkiem sera pleśniowego. Winogrono jest świetnym dodatkiem do sera pleśniowego, które wspaniale uzupełnia się z młodą sałatą i sosem winegret.

Składniki:
  • 1 mała główka sałaty masłowej
  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 ogórki gruntowe
  • 200 g różowego winogrona
  • 2 kromki chleba
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 8 g oliwy
Sos winegret:
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie:

Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze części. Ogórka pokrój w cienkie plasterki. Winogrona umyj i przekrój na pół. Koperek i pietruszkę cienko posiekaj. Wszystkie składniki razem wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Wlej 8g oliwy. Pokrój chleb w kostkę. Chleb połóż na rozgrzanej patelni, posyp ulubionymi przyprawami. Smaż do zarumienienia. Do miseczki dodaj wszystkie składniki do sosu winegret. Całość wymieszaj i polej wcześniej przygotowaną sałatę. Na tak przygotowaną sałatę dodaj pokrojony ser gorgonzola. Sałatkę posyp grzankami i gotowe

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Makaronowa sałatka z 5 składników z pomidorkami koktajlowymi

Zesmakuj ze mną pysznej, zdrowej i banalnie prostej w przygotowaniu sałatki makaronowej. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko 5…

Ciasto szpinakowe z wiśniami

Składniki: Ciasto szpinakowe: 250 g świeżego szpinaku (baby) 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki pszennej 100…

Sałatka paprykowo-czosnkowa w pomidorowej zalewie

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml)   2 kg czerwonej papryki 2–3 średnie cebule, pokrojone w cienkie piórka…