Zielone kopytka szpinakowe

15.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, rozmrożonego i dobrze odciśniętego)
  • 500 g ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • 150 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie: gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i ostudź, a następnie przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć na puree.

Szpinak ugotuj (jeśli świeży) na parze lub w małej ilości wody, odciśnij dokładnie nadmiar wody i zmiksuj na gładkie puree.

Połącz ziemniaki ze szpinakiem – dokładnie wymieszaj puree ziemniaczane z puree szpinakowym.

Dodaj jajko i sól, a następnie stopniowo dosypuj mąkę, wyrabiając elastyczne, ale niezbyt twarde ciasto.

Podsyp blat mąką, formuj wałeczki z ciasta i kroj je na kawałki o długości około 2 cm.

Wrzucaj kluski do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze około 1-2 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Możesz polać masłem z szałwią, sosem śmietanowym lub po prostu skropić oliwą z oliwek i posypać startym serem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pączki z kremem pistacjowym

Składniki: na ciasto (ok. 12–14 sztuk): 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 50 g cukru 7 g suchych…

Tradycyjne orzeszki z kawowym kremem

Składniki na orzeszki (około 70 sztuk): 2 jajka 500 g mąki pszennej 190 g masła 3 czubate łyżki…

Pikantne ogórki w stylu kimchi  

Składniki: 1 kg świeżych ogórków gruntowych (średniej wielkości) 1 marchewka (starta w cienkie paski) 1 cebula (pokrojona w…