Drożdżówki z malinami i morelami

6.07.2022
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: łatwe

Dziś pokażę Wam kolejny smak lata, a mianowicie drożdżówki z dużą ilością kruszonki. Słodycz moreli wspaniale uzupełnia się z kwaśnym smakiem malin i słodką kruszonką. Oczywiście poniżej dwie wersje ta zdrowsza i tradycyjna.

Przepis poniżej 

Składniki:
  • 550 g mąki orkiszowej/pszennej
  • 140 ml mleka roślinnego/krowiego
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 1 kg moreli 
  • 250 g malin 
  • 100 g masła 
  • 4 łyżki erytrytolu/ cukru
  • 4 jajka
Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw pod ściereczką do wyrośnięcia. Do miski dodaj mąkę, jajka, cukier , a następnie wyrośnięty rozczyn oraz letnie rozpuszczone masło. Całość zagnieć i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40/45 minut. W tym czasie umyj owoce. Następnie wyjmij pestki z moreli i pokrój je na mniejsze części. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 bułeczek. W środku zrób wgłębienie za pomocą szklanki. W to miejsce włóż owoce. Drożdżówki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj mlekiem i odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj kruszonkę.
Składniki:
  • 3 łyżki masła (płaskie łyżki)
  • 2 czubate łyżki cukru lub erytrytolu 
  • 5 czubatych łyżek mąki 

Całość dodaj do miski i zmiksuj mikserem do połączenia składników.

Tak przygotowaną kruszonką posyp wyrośnięte drożdżówki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz drożdżówki około 20 minut (do zrumienienia spodu).

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Ogórki krokodylki  

Składniki: Na 2–3 kg ogórków (średniej wielkości): 2–3 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości, jędrnych) 5 ząbków czosnku…

Najlepsze ciasto na pączki

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 20 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, miłośnicy słodkich rozkoszy! Dziś otwieram…

Jak zrobić perfekcyjnie puszyste racuchy z jabłkami? Przepis krok po kroku

Racuchy z jabłkami to jedno z tych dań, które od razu przywołuje na myśl ciepło domowej kuchni i…