Pieczony omlet/naleśnik

13.01.2023
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Jedni mówią na niego naleśnik inni zaś omlet… Zesmakujcie dziś ze mną pieczonego omleta, który jest puszysty, delikatny, a przede wszystkim obłędnie pyszny! Z podanych poniże proporcji można przygotować zarówno słodką wersję (wtedy do ciasta dodaj cukier/erytrytol lub miód) jak również słoną wersję z dodatkiem ulubionych ziół.

Przepis poniżej

Składniki dla 2 osób:
  • 3 duże jajka (3 jajka o wadze 65 g każde lub 4 jajka średnie 55 g każde)
  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 125 g mąki (pół szklanki)
  • 2 czubate łyżeczki cukru/erytrytolu/miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła

Dodatki:

  • cukier puder/ dżem/ świeże owoce
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Grzanie góra- dół bez termoobiegu. Wstaw do piekarnika naczynie, w którym będziesz zapiekać omlet. Może być to naczynie żaroodporne/ patelnia nie posiadająca plastikowych elementów lub naczynie ceramiczne, które podczas pieczenia nie pęknie. W czasie nagrzewania naczynia przygotuj ciasto. Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko i cukier. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Z piekarnika wyjmij nagrzane naczynie. Naczynie nasmaruj masłem, a następie do naczynia wlej masę. Całość piecz przez 20 minut- bez przykrycia. Gotowy omlet/naleśnik podawaj z ulubionymi dodatkami.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Jesienne kluski na parze (pampuchy) z duszonymi śliwkami

Zesmakuj ze mną jesiennych pampuchów. Słodki smak bułek w połączeniu z kwaśną śliwką to coś naprawdę pysznego. Mięta…

Fit naleśniki Ferrero Rocher

Zesmakuj ze mną naleśników, które smakują jak Ferrero Rocher. Pokażę Ci jak w łatwy sposób przygotować farsz do…

Noworoczne przepisy na zdrowy start – lekkie i pożywne śniadania

Nowy Rok to idealny moment, aby rozpocząć zdrowsze nawyki żywieniowe i zadbać o siebie. Jak mówi przysłowie: „Śniadanie…