Tartaletki z cytrynowym kremem lemon curd 

20.04.2023
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: trudne

Składniki na tartaletk (6 porcji):

  • 🥛300g mąki pszennej
  • 🥄140g masła
  • 🥄90g cukru drobnego lub erytrytolu
  • 🥄szczypta soli
  • 🥛2 łyżki wody 

Składniki krem cytrynowy:

  • 200 g mascarpone
  • 150 g śmietany 36 %
  • 4 łyżeczki lemon curd
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieć. Ciasto połóż na papier do pieczenia.

Wierzch ciasta przykryj papierem do pieczenia, a następnie ciasto rozwałkuj.

Ciasto podziel na 6 części, a następnie wyłóż nim formy do tartaletek.

Wyłożone ciasto nakłuj widelcem (zapobiega to rośnięciu ciasta).

Teraz na ciasto połóż papier do pieczenia i na środek wysyp groch lub ryż.

Tak przygotowane tartaletki piecz 15 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie zdejmij papier z grochem i piecz trtaletki kolejne 15 minut aż tartaletki pięknie się zarumienią.

Teraz czas na krem.

Do miski dodaj śmietanę 36%. Ubij ją na sztywno.

Dodaj do niej mascarpone oraz lemon curd. Calość miksuj do uzyskania gęstej masy.

Uwaga! Kontroluj czas miksowania.

Zbyt długie miksowanie może spowodować zważenie kremu.

Na upieczone tartaletki wyłóż krem. Udekoruj mini bazami.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
PROTEINOWE placuszki pistacjowe (bez mąki) morelami i miętą

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu placuszki, które są świetnym pomysłem na śniadanie wysokobiałkowe. Pistacjowe białko w połączeniu…

Wiśniowa Gracja: kwaśno-słodkie uderzenie smaku.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 50 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie w moim kulinarnym świecie, gdzie…

Koktajle na dobry początek roku – przepisy na zdrowe smoothie i soki

Nowy Rok to czas postanowień, zmian i nowych początków. Po świątecznych ucztach i obfitości tłustych potraw, nie ma…