Pszenno-żytni chleb z czarnuszką 

4.07.2023
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: trudne

Składniki:

  • Letnia woda (200 ml)
  • Drożdże świeże (15 g)
  • Miód (2 łyżeczki)
  • Mąka pszenna (220 g)
  • Mąka żytnia (180g)
  • Sól (2 łyżeczki)
  • Czarnuszka (2 łyżki)
  • Olej (1 łyżka)
Przygotowanie:

Dodaj do miski wodę, a także drożdże, miód. Całość wymieszaj. Po wymieszaniu dodaj mąki oraz sól. Całość wymieszaj łyżką. 

W ten sposób wyrabiaj ciasto minimum 10 minut. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę. Włóż kulkę do miski na 1h do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodaj olej. A następnie całość zagniataj kilka minut. Formuj ciasto w podłużny bochenek. Przygotuj naczynie żaroodporne. Dno naczynia posyp mąką. Wyłóż ciasto. Natnij je nożem, spryskaj wodą i posyp czarnuszką. Odstaw ponownie do wyrośnięcia. Tym razem na 30 minut. Po 30 minutach piecz chleb w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 55/60 minut.

Po upieczeniu ostudź go na kratce. Podawaj z masłem. 

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pączki o smaku toffifee

Składniki: 140 ml mleka migdałowego lub krowiego 20g drożdży  60 g cukru/erytrytolu  500 g mąki pszennej  100 g…

Pierogi z borówkami

Maślane ciasto z dodatkiem ziarenek wanilii w połączeniu z borówkami, słodką śmietanką i miętą to coś wspaniałego! Poczuj…

Tarta z kremem pistacjowym i pistacjami

Składniki:Na spód tarty:200 g mąki pszennej100 g zimnego masła50 g cukru pudru1 żółtko1-2 łyżki zimnej wody Na krem…