Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

9.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Pomysł na polędwiczki, które z miękkości rozpływają się w ustach. Przygotowanie zajmie Ci kilka minut, a po 45 minutach duszenia polędwiczki będą rozpadać się z miękkości. 

Składniki:
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • 50 g suszonych grzybów/ 200 g surowych
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml bulionu
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie:

Polędwiczki oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, wlej olej i połóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony mięso dosłownie przez 60 sekund z każdej strony. ”Zamknięcie” soków mięsa powoduje, że jest soczyste i miękkie. Zdejmuj polędwiczkę z patelni. Pokrój na 2 cm plastry. Połóż powrotem na patelnię. Dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj tak by mąka obtoczyła mięso. Następnie Całość zalej bulionem. Na koniec dodaj suszone grzyby. Patelnię przykryj i duś przez 45 minut. Po tym czasie mięso jest miękkie.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowe burgery z ostrą przyprawą cajun

Składniki na bułki: • 500g mąki pszennej lub orkiszowej • 20 g świeżych drożdży  • 150 ml wody…

Domowa przyprawa warzywna – koncentrat warzywny na zimę

Składniki:  (na ok. 5–6 małych słoików): 1 kg marchwi 300 g pietruszki (korzeń) 1 mały seler (lub 1/2…

Marynowana cukinia w stylu curry

Składniki: (ok. 8–10 słoików po 300 ml) Warzywa: 2,5 kg młodej cukinii 500 g marchewki 2 średnie cebule…