Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

9.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Pomysł na polędwiczki, które z miękkości rozpływają się w ustach. Przygotowanie zajmie Ci kilka minut, a po 45 minutach duszenia polędwiczki będą rozpadać się z miękkości. 

Składniki:
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • 50 g suszonych grzybów/ 200 g surowych
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml bulionu
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie:

Polędwiczki oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, wlej olej i połóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony mięso dosłownie przez 60 sekund z każdej strony. ”Zamknięcie” soków mięsa powoduje, że jest soczyste i miękkie. Zdejmuj polędwiczkę z patelni. Pokrój na 2 cm plastry. Połóż powrotem na patelnię. Dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj tak by mąka obtoczyła mięso. Następnie Całość zalej bulionem. Na koniec dodaj suszone grzyby. Patelnię przykryj i duś przez 45 minut. Po tym czasie mięso jest miękkie.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Zupa zbója- rozgrzewająca zupa na zimę

Zupa zbója to sycąca, pożywna zupa, która łączy w sobie smak mięsa, ziemniaków, fasoli, marchewki oraz aromatycznego kminku.…

Kotlety mielone- tradycja z nutą nowoczesności

Kotlet mielony – danie, które kojarzy się z domowym obiadem, zapachem kuchni babci i chwilami spędzonymi przy stole…

Sernik nowojorski jak w najlepszej cukierni – zdradzam przepis

Sernik nowojorski to prawdziwa ikona wśród deserów, uwielbiana na całym świecie za swoją kremową konsystencję i delikatny smak.…