Chrupiący kurczak z pieczonymi warzywami i frytkami z batatów

9.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Pałki z kurczaka najlepiej smakują, gdy skórka jest chrupiąca, a mięso wewnątrz soczyste. Przygotowując pałki z tego przepisu przekonasz się, że te właśnie takie są. Mega chrupiące, wilgotne i aromatyczne. Przepis poniżej.

Składniki:
  • 500 g pałek z kurczaka
  • 200 g płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 duży batat
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól do smaku
  • oliwa
  • 1 jajko
Przygotowanie:

Bataty pokrój w kształt frytek. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem.  Polej bataty oliwą i posyp solą do smaku. Piecz 40 minut w 180 stopniach. Z pałek kurczaka zdejmij skórę. W miseczce wymieszaj płatki kukurydziane z papryką chili i papryką słodką  i odrobiną soli. W drugiej miseczce wymieszaj jajko z miodem. Pałki obtaczaj w jajku, a następnie panieruj w panierce z płatków kukurydzianych i papryk. Tak przygotowane pałki włóż do piekarnika i piecz 30 minut razem z batatami.  Upieczone pałki i bataty podawaj z warzywami. Przepis na pieczone warzywa znajdziesz tutaj:

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Maślane bułki do burgerów z sezamem

Składniki (na 8 bułek): 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub chlebowa) 7 g suchych drożdży (lub…

Leniwe ruskie pierogi. Pyszny smak tradycyjnych pierogów bez konieczności lepienia.

Leniwe ruskie pierogi to nowoczesna odsłona klasycznego dania, które doskonale łączy smak tradycyjnych pierogów ruskich z wygodą i…

Koktajle na dobry początek roku – przepisy na zdrowe smoothie i soki

Nowy Rok to czas postanowień, zmian i nowych początków. Po świątecznych ucztach i obfitości tłustych potraw, nie ma…