Pieczone polędwiczki z kurczaka z fasolką szparagową, sosem pieczarkowym i ziemniakami

9.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Fasolka szparagowa to jeden ze smaków lata. Dziś przychodzę z letnim obiadem, na grillowaną pierś z kurczaka, która w połączeniu z fasolką szparagową i ziemniakami tworzy fajny posiłek objętościowy poniżej przepis.

Składniki:
  • 250 g polędwiczek z kurczaka
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • 200 g pieczarek
  • 250 ml bulionu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 8 g masła
  • 1 łyżka mąki
Przygotowanie:

Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie. W drugim garnki gotuj fasolkę szparagową. Pieczarki pokrój i smaż na maśle. Do pieczarek dodaj mąkę mieszaj, następnie dodaj bulion oraz śmietankę. Duś 7/10 minut na małym ogniu. Na patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą całość mieszaj, a następnie dodaj fasolkę szparagową oraz szczyptę soli. Polędwiczki z kurczaka obtocz w ulubionych przyprawach. Piecz 13/15 minut w 180 stopniach. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami , fasolką oraz sosem.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kokosowe ciastka z powidłami śliwkowymi

Zesmakuj ze mną i przygotuj ciastka dla Świętego Mikołaja. Lekkie, kruche z nutą powideł śliwkowych. Mniam ! Zostaw…

Kanapka na gorąco.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 29 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, smakosze przyjemności! Dzisiaj przenoszę was…

Sernik z rosą

Składniki na spód 🍰250 g mąki pszennej  🍰1/3 szklanki cukru pudru  🍰2 łyżeczki proszku do pieczenia 🍰 1…