Udka z kurczaka pieczone w piwie

9.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Udka pieczone w piwie są bardzo wilgotne i miękkie. Alkohol zawarty w piwie odparowuje, dlatego jego smak nie jest wyczuwalny w potrawie. Tak przygotowane udka świetnie smakują z różnego rodzaju kaszami, ale również ziemniakami. Do tak klasycznego obiadu koniecznie przygotuj klasyczne dodatki np. mizerię lub buraczki.

Składniki:
  • 500 g udek z kurczaka
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g ogórków zielonych
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 piwo
  • przyprawa do kurczaka
  • szczypiorek
Przygotowanie:

Udka z kurczaka posyp przyprawą do kurczaka. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej piwem. Piecz pod przykryciem przez 40 minut, następnie zdejmij przykrycie, piecz bez niego 15 minut (skórka jest wtedy chrupiąca). Ziemniaki ugotuj. Ogórki obierz, pokrój w cienkie plastry. Do miski dodaj ogórki, szczypiorek, jogurt oraz sól. Całość wymieszaj. Upieczone udka podawaj z ziemniakami i mizerią.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z rukolą i tortellini

Składniki: 1 opakownie tortellini 1 słoik pomidorów suszonych 6 ogórków kiszonych 2 garsci rukoli 1/2 puszki kukurydzy Sos:…

Koktajle na dobry początek roku – przepisy na zdrowe smoothie i soki

Nowy Rok to czas postanowień, zmian i nowych początków. Po świątecznych ucztach i obfitości tłustych potraw, nie ma…

Przepis na klasyczną lasagne z mięsem i sosem beszamelowym

Składniki: Składniki: Na sos mięsny (ragù): 500 g mięsa mielonego (wołowe lub mieszane wołowo-wieprzowe) 1 duża cebula 2…