Faszerowane cukinie

9.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Pomysł na szybki obiad. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, które w połączeniu z innymi np. mięsnymi dodatkami tworzy wspaniały obiad.

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej/ przecier z 4 dużych pomidorów malinowych
  • kolendra
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 małe cukinie
  • oliwa
Przygotowanie:

Na patelni podsmaż mięso mielone. Następnie dodaj fasolę białą i czerwoną oraz passatę pomidorową. Duś przez 5/7 minut. Cuknie przetnij wzdłuż. Wydrąż za pomocą łyżki mięsistą część. Cukinie nakłuj widelcem. Delikatnie posyp solą. Następnie do środka włóż nadzienie z patelni. Piecz 30 minut w 190 stopniach. Gdy cukinie się pieką przygotuj sos. Do miseczki włóż jogurt grecki, sól, drobno posiekany czosnek oraz pieprz. Całość wymieszaj i gotowe. Tak przygotowanym sosem polewaj upieczone cukinie. Na wierzch połóż również dużo kolendry

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sernik na zimno z musem mango i nasionami chia

Zesmakuj ze mną pysznego sernika. Delikatny biszkopt, tylko z dwóch jaj, masa serowa z nasionami chia i słodki…

Naleśniki cytrynowe z bezą i jeżynami

Składniki na ciasto: 🥛1 szklanka mąki pszennej🥚3 jajka🥛200 ml wody gazowanej🥛250 ml mleka🔪20 g roztopionego masła 🥄2 łyżki cukru…

Domowe rogale z ciasta francuskiego

Domowe ciasto francuskieSkładniki: 200 g mąki pszennej 200 g masła 1/3 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 3…