Danie jednogarnkowe- pieczona pierś z kurczaka z ziemniakami i kapustą pekińską

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

To propozycja na obiad, który przygotowuję się dosłownie sam.  To danie jednogarnkowe, bez wysiłkowe, które jest przede wszystkim zdrowe i pyszne.

Składniki:
  • wino czerwone ok. Pół butelki
  • 2 połówki piersi z kurczaka
  • 300 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • Zioła
  • 300 ml bulionu
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka zalej winem i włóż ją na noc do lodówki. Następnego dnia ziemniaki, kapustę, marchewkę i cebulę pokrój, posyp ulubionymi ziołami i włóż  do naczynia żaroodpornego. Całość zalej bulionem. Pierś z kurczaka wyjmij z wina i zawiń w plastry wędzonego boczku.  Tak przygotowane piersi z kurczaka połóż na wierzch warzyw. Naczynie zamknij przykrywką. Piecz ok. 35 minut w 180 stopniach. PAMIĘTAJ pokrój warzywa w małe kawałki. Im mniejsze warzywa tym lepiej, dłużej pieczone warzywa wysuszają kurczaka. Jeśli Twoje warzywa się nie dopieką, bo są zbyt duże, wyjmij pierś z kurczaka i piecz warzywa dalej.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Tartaletki z cytrynowym kremem lemon curd 

Składniki na tartaletk (6 porcji): 🥛300g mąki pszennej 🥄140g masła 🥄90g cukru drobnego lub erytrytolu 🥄szczypta soli 🥛2…

Ekspresowe faworki z ciasta francuskiego

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Cukier puder do posypania Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwiń. Pokrój je na 20 prostokątów.…

Placuszki z masłem orzechowym i owocami leśnymi

Składniki: 🥄4 łyżki mąki pszennej🥛 4 łyżki jogurtu greckiego🥄½ łyżeczki proszku do pieczenia🥚 1 jajko🥜2 łyżki masła orzechowego8…