Danie jednogarnkowe- pieczona pierś z kurczaka z ziemniakami i kapustą pekińską

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

To propozycja na obiad, który przygotowuję się dosłownie sam.  To danie jednogarnkowe, bez wysiłkowe, które jest przede wszystkim zdrowe i pyszne.

Składniki:
  • wino czerwone ok. Pół butelki
  • 2 połówki piersi z kurczaka
  • 300 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • Zioła
  • 300 ml bulionu
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka zalej winem i włóż ją na noc do lodówki. Następnego dnia ziemniaki, kapustę, marchewkę i cebulę pokrój, posyp ulubionymi ziołami i włóż  do naczynia żaroodpornego. Całość zalej bulionem. Pierś z kurczaka wyjmij z wina i zawiń w plastry wędzonego boczku.  Tak przygotowane piersi z kurczaka połóż na wierzch warzyw. Naczynie zamknij przykrywką. Piecz ok. 35 minut w 180 stopniach. PAMIĘTAJ pokrój warzywa w małe kawałki. Im mniejsze warzywa tym lepiej, dłużej pieczone warzywa wysuszają kurczaka. Jeśli Twoje warzywa się nie dopieką, bo są zbyt duże, wyjmij pierś z kurczaka i piecz warzywa dalej.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Jak zrobić perfekcyjnie puszyste racuchy z jabłkami? Przepis krok po kroku

Racuchy z jabłkami to jedno z tych dań, które od razu przywołuje na myśl ciepło domowej kuchni i…

Włoska Uczta w Twojej Kuchni. Przepis na Spaghetti Bolognese

Duszone spaghetti bolognese to klasyczne danie, które przywołuje na myśl ciepłe, domowe posiłki i długie, leniwe wieczory przy…

Omlet z truskawkami z 3 składników 

Składniki: 🥚🥚🥚3 jajka (mi trafiło się jedno z podwójnym żółtkiem) 😃 🍓🍓2 duże truskawki  🥄1 łyżeczka masła  Przygotowanie:…