Jednogarnkowa zapiekanka z ziemniaczkami i Frankfurterkami

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Po rodzinnym uroczystościach lub świętach w wielu domach zostaje bigos. I co z nim zrobić? Przychodzę do Ciebie z propozycją na jednogarnkowy obiad. Obiad bardzo sycący, ale czy taki obiad może być zdrowy? Pewnie, że tak! Wszystko zależy od składników użyjesz do bigosu.  Poniżej przepis.

Składniki:
  • 500g bigosu
  • 500g ziemniaków
  • 200g Frankfurterek
  • Majeranek
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Pieprz
Przygotowanie:

Przygotuj naczynie żaroodporne. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż bigosem, następnie połóż surowe, wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki. Na wierzch połóż krojone Frankfurterki. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Całość  posyp majerankiem. Podlej odrobiną wody.  Włóż do piekarnika. Piecz 190° przez  45 minut.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Letni przepis na pyszny makaron

Składniki na dwie porcje poniżej: pomidorki koktajlowe (250g) Papryczki padron (4 sztuki) Pomidor malinowy (1 sztuka) Sól (szczypta)…

Tartaletki z kremem z gotowanego sera i kremem pistacjowym

Ciasto kruche:250 g mąki pszennej100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)50 g cukru pudru1 żółtko2-3 łyżki zimnej wody…

Zapiekane jajka w chlebie tostowym z pesto bazyliowym

To dosłownie 4 składniki: 🍞3 kromki chleba tostowego 🥚3 jajka 🧀3 plastry żółtego sera  🌱2 łyżeczki bazyliowego pesto …