Jednogarnkowa zapiekanka z ziemniaczkami i Frankfurterkami

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Po rodzinnym uroczystościach lub świętach w wielu domach zostaje bigos. I co z nim zrobić? Przychodzę do Ciebie z propozycją na jednogarnkowy obiad. Obiad bardzo sycący, ale czy taki obiad może być zdrowy? Pewnie, że tak! Wszystko zależy od składników użyjesz do bigosu.  Poniżej przepis.

Składniki:
  • 500g bigosu
  • 500g ziemniaków
  • 200g Frankfurterek
  • Majeranek
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Pieprz
Przygotowanie:

Przygotuj naczynie żaroodporne. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż bigosem, następnie połóż surowe, wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki. Na wierzch połóż krojone Frankfurterki. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Całość  posyp majerankiem. Podlej odrobiną wody.  Włóż do piekarnika. Piecz 190° przez  45 minut.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Malinowa Fantazja z mini bezami i bananami

Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Do…

Sałatka jarzynowa- wersja FIT

Składniki: 5 marchewek 3 korzenie pietruszki 5 jajek  6 kiszonych ogórków puszka groszku konserwowego por (biała część) lub…

Śmietankowy sernik z dżemem borówkowym na spodzie z płatków kukurydzianych

 Składniki na spód: 200 g płatków kukurydzianych  80 g masła  Składniki na masę serową: 1 kg sera mielonego…