Mięsne szaszłyki z musztardą i dynią.

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Szaszłyki te to nowa odsłona mięsnych małych klopsików, które w połączeniu z dynią, a także dodatkami w postaci sałatki i ryżu komponują danie w pełnowartościowy, zdrowy i sycący posiłek.

Składniki na szaszłyki:
  • 250 g mięsa mielonego 
  • 2 łyżeczki musztardy ze śliwowicą
  • pół zeszklonej cebulki
  • sól, pieprz 
Dodatkowo:
  • 1/2 kg dyni hokkaido
Przygotowanie:

Wszystkie Składniki dokładnie wymieszaj. Z przygotowanego mięsa formuj  małe kulki. 

Tak przygotowane mięsko nabijaj na patyki do szaszłyków na przemian z pokrojoną dynią.

Szaszłyki piecz  około 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 °.

Składniki na sałatkę:
  • 1/2 małej białej kapusty 
  • 1/2 papryki żółtej 
  • 1/2 papryki zielonej 
  • 1/2 małego pora 
  • sok z cytryny 
  • sól 
  • mieszanka ziół do sałatki greckiej (u mnie przyprawa prosto z Grecji) wy możecie użyć swoich ulubionych suszonych ziół
  • olej rzepakowy 
Przygotowanie:

Warzywa pokrój. Dodaj przyprawy, oliwę, sok z cytryny, sól do smaku. Całość wymieszaj.

Tak przygotowane szaszłyki podawaj z ryżem i zieloną sałatką.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Biszkopt bez mąki 

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 27 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, odkrywcy niebanalnych smaków! Dzisiaj przenoszę…

Malinowa Fantazja z mini bezami i bananami

Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Do…

Sałatka z rukolą i tortellini

Składniki: 1 opakownie tortellini 1 słoik pomidorów suszonych 6 ogórków kiszonych 2 garsci rukoli 1/2 puszki kukurydzy Sos:…