Bezy z kremem truskawkowym
Bezy zdecydowanie do FIT deserów nie zaliczamy…jednak raz na jakiś czas na odrobinę słodyczy można sobie pozwolić 😉
Lekka, chrupiąca beza w połączeniu z truskawkowym kremem, świeżymi owocami i miętą to świetny pomysł na deser, który jest prosty w przygotowaniu.
Do przygotowania bez należy jednak uzbroić się w cierpliwość, bo wysuszanie trwa około 3h.

Składniki na bezy:
- 3 białka
- 130 g cukru
Przygotowanie bez:
Białka ubij, w trakcie ubijania białek dodawaj partiami cukier. Piana białkowa jest gotowa, gdy ma lśniący kolor, a cukier całkowicie się rozpuści. Możesz to łatwo sprawdzić poprzez roztarcie piany między palcami. Warto również wybrać drobny cukier do wypieków. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij dowolne wzory. Piekarnik rozgrzej do 100°C, wstaw bezy, a następnie zmniejsz temperaturę do 80°C. Susz bezy przez minimum 2,5h. Po upieczeniu poczekaj aż bezy całkowicie wystygną. Wcześniejsze próby wyjścia bez uszkodzą je.
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki 30%/36%
- 200g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki liofilizowanych truskawek (możesz pominąć)
Przygotowanie kremu:
Do miski dodaj śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Całość miksuj do uzyskania gęstej masy. Pamiętaj, że zbyt długo miksowana masa z mascarpone może się zważyć także pilnuj konsystencji. Gdy masa jest sztywna dodaj starte na pył liofilizowane truskawki. Całość wymieszaj. Tak przygotowanym kremem dekoruj bezy. Zostały tylko ulubione owoce, mięta i gotowe.