Chrupiące gofry z kremem mascarpone, owocami i miętą
Pyszne i chrupiące gofry, które smakują tak samo jak te z budki. Przygotuj je i ciesz się smakiem lata.
Przepis na te pyszności znajdziesz poniżej:

Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej – około 700 g
- 3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki oleju
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie kotletów:
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do drugiej miski dodaj żółtka oraz pozostałe składniki. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj ubite białka i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę. Wylewaj porcje ciasta i piecz do momentu aż para z gofrownicy przestanie wydostawać się z urządzenia (wtedy gofry są idealnie upieczone). Upieczone gofry podawaj z kremem.
Składniki na krem:
- 300 g mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatki:
- borówki
- maliny
- mięta
Mascarpone ubij ze śmietanką i cukrem na sztywny krem. Krem nakładaj na gofry dekoruj owocami i miętą i gotowe.