Danie jednogarnkowe- pieczona pierś z kurczaka z ziemniakami i kapustą pekińską
To propozycja na obiad, który przygotowuję się dosłownie sam. To danie jednogarnkowe, bez wysiłkowe, które jest przede wszystkim zdrowe i pyszne.

Składniki:
- wino czerwone ok. Pół butelki
- 2 połówki piersi z kurczaka
- 300 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 1 cebula
- Zioła
- 300 ml bulionu
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka zalej winem i włóż ją na noc do lodówki. Następnego dnia ziemniaki, kapustę, marchewkę i cebulę pokrój, posyp ulubionymi ziołami i włóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej bulionem. Pierś z kurczaka wyjmij z wina i zawiń w plastry wędzonego boczku. Tak przygotowane piersi z kurczaka połóż na wierzch warzyw. Naczynie zamknij przykrywką. Piecz ok. 35 minut w 180 stopniach. PAMIĘTAJ pokrój warzywa w małe kawałki. Im mniejsze warzywa tym lepiej, dłużej pieczone warzywa wysuszają kurczaka. Jeśli Twoje warzywa się nie dopieką, bo są zbyt duże, wyjmij pierś z kurczaka i piecz warzywa dalej.
Smacznego!