Danie jednogarnkowe- pieczona pierś z kurczaka z ziemniakami i kapustą pekińską

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

To propozycja na obiad, który przygotowuję się dosłownie sam.  To danie jednogarnkowe, bez wysiłkowe, które jest przede wszystkim zdrowe i pyszne.

Składniki:
  • wino czerwone ok. Pół butelki
  • 2 połówki piersi z kurczaka
  • 300 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • Zioła
  • 300 ml bulionu
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka zalej winem i włóż ją na noc do lodówki. Następnego dnia ziemniaki, kapustę, marchewkę i cebulę pokrój, posyp ulubionymi ziołami i włóż  do naczynia żaroodpornego. Całość zalej bulionem. Pierś z kurczaka wyjmij z wina i zawiń w plastry wędzonego boczku.  Tak przygotowane piersi z kurczaka połóż na wierzch warzyw. Naczynie zamknij przykrywką. Piecz ok. 35 minut w 180 stopniach. PAMIĘTAJ pokrój warzywa w małe kawałki. Im mniejsze warzywa tym lepiej, dłużej pieczone warzywa wysuszają kurczaka. Jeśli Twoje warzywa się nie dopieką, bo są zbyt duże, wyjmij pierś z kurczaka i piecz warzywa dalej.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Chrupiące zapiekanki z serem mozzarella, pomidorkami i świeżą bazylią

Zapiekanki są bardzo proste w przygotowaniu, jednak w prostocie tkwi siła, Chrupiąca zapiekanka, świeża oliwa, soczyste pomidory i…

Wiśniowo-czekoladowe cappuccino z delicjami

Czekoladowy biszkopt, wiśnie w galaretce, delicje wiśniowe i kawowo-czekoladowy krem mascarpone.  Skusicie się? Przepis czeka na Was poniżej.…

Jajecznica z boczniakami

Składniki: 4 jajka1 opakowanie boczniaków3 łyżki szczypiorku lub młodej cebulki8g masłasól i pieprz do smakupieczywo Przygotowanie: Szczypiorek lub…