Danie jednogarnkowe- pieczona pierś z kurczaka z ziemniakami i kapustą pekińską

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

To propozycja na obiad, który przygotowuję się dosłownie sam.  To danie jednogarnkowe, bez wysiłkowe, które jest przede wszystkim zdrowe i pyszne.

Składniki:
  • wino czerwone ok. Pół butelki
  • 2 połówki piersi z kurczaka
  • 300 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • Zioła
  • 300 ml bulionu
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka zalej winem i włóż ją na noc do lodówki. Następnego dnia ziemniaki, kapustę, marchewkę i cebulę pokrój, posyp ulubionymi ziołami i włóż  do naczynia żaroodpornego. Całość zalej bulionem. Pierś z kurczaka wyjmij z wina i zawiń w plastry wędzonego boczku.  Tak przygotowane piersi z kurczaka połóż na wierzch warzyw. Naczynie zamknij przykrywką. Piecz ok. 35 minut w 180 stopniach. PAMIĘTAJ pokrój warzywa w małe kawałki. Im mniejsze warzywa tym lepiej, dłużej pieczone warzywa wysuszają kurczaka. Jeśli Twoje warzywa się nie dopieką, bo są zbyt duże, wyjmij pierś z kurczaka i piecz warzywa dalej.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Wiosenne śniadanie z sadzonym jajkiem na wodzie i szparagami

Składniki: 🥚🥚2 jajka 🥯🥯2 bajgle  🥬 2 garści mixu sałat  🥦1 pęczek zielonych szparagów  Koperek  Sos: 2 łyżki…

Sernik na zimno z musem mango i nasionami chia

Zesmakuj ze mną pysznego sernika. Delikatny biszkopt, tylko z dwóch jaj, masa serowa z nasionami chia i słodki…

Francuskie kwadraty z pesto

Zesmakuj ze mną pysznej przekąski, która świetnie sprawdzi Ci się na każdą imprezę. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko…