Faszerowane cukinie

9.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Pomysł na szybki obiad. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, które w połączeniu z innymi np. mięsnymi dodatkami tworzy wspaniały obiad.

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej/ przecier z 4 dużych pomidorów malinowych
  • kolendra
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 małe cukinie
  • oliwa
Przygotowanie:

Na patelni podsmaż mięso mielone. Następnie dodaj fasolę białą i czerwoną oraz passatę pomidorową. Duś przez 5/7 minut. Cuknie przetnij wzdłuż. Wydrąż za pomocą łyżki mięsistą część. Cukinie nakłuj widelcem. Delikatnie posyp solą. Następnie do środka włóż nadzienie z patelni. Piecz 30 minut w 190 stopniach. Gdy cukinie się pieką przygotuj sos. Do miseczki włóż jogurt grecki, sól, drobno posiekany czosnek oraz pieprz. Całość wymieszaj i gotowe. Tak przygotowanym sosem polewaj upieczone cukinie. Na wierzch połóż również dużo kolendry

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pampuchy z sosem borówkowym i marakują

Zastanawiasz się czy zdrowy obiad może być prosty w przygotowaniu? Ja pokażę Ci, że tak, poniżej znajdziesz propozycję…

Szpinakowe gofry

Delikatne, szpinakowe, chrupiące zewnątrz i sprężyste w środku. Zesmakuj ze mną pysznych i bardzo prostych w przygotowaniu gofrów.…

Najlepsza zupa dyniowa na jesień – prosty przepis krok po kroku

Zupa dyniowa to prawdziwy hit jesiennego sezonu, który zachwyca swoim kremowym smakiem i pięknym, intensywnym kolorem. Delikatnie słodka,…