Jednogarnkowa zapiekanka z ziemniaczkami i Frankfurterkami

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Po rodzinnym uroczystościach lub świętach w wielu domach zostaje bigos. I co z nim zrobić? Przychodzę do Ciebie z propozycją na jednogarnkowy obiad. Obiad bardzo sycący, ale czy taki obiad może być zdrowy? Pewnie, że tak! Wszystko zależy od składników użyjesz do bigosu.  Poniżej przepis.

Składniki:
  • 500g bigosu
  • 500g ziemniaków
  • 200g Frankfurterek
  • Majeranek
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Pieprz
Przygotowanie:

Przygotuj naczynie żaroodporne. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż bigosem, następnie połóż surowe, wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki. Na wierzch połóż krojone Frankfurterki. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Całość  posyp majerankiem. Podlej odrobiną wody.  Włóż do piekarnika. Piecz 190° przez  45 minut.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowy makaron pappardelle z duszoną piersią indyka i ajvarem

Ajvar w połączeniu z domowym makaronem i piersią z indyka to świetna propozycja na jesienny, pełen smaków obiad.…

Tartaletki z kremem pistacjowym

Ciasto kruche:• 250 g mąki pszennej• 125 g zimnego masła• 50 g cukru pudru• 1 żółtko• 2-3 łyżki…

Koktajl orzechowo-bananowy

Składniki: Banan (1 sztuka) Jogurt grecki (3 łyżki) masło orzechowe  (2 czubate łyżeczki) Mleko (150 ml)  Przygotowanie: Do…