Kluski Śląskie

1.01.2024
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Dziś przygotowałam dla Was coś naprawdę wyjątkowego – kulinarne podróżowanie po magicznym świecie smaków Śląska. Czy jest tu ktoś, kto nie kocha klusków śląskich? To danie, które kojarzy się z ciepłem rodzinnego stołu, aromatem domowej kuchni i przytulnymi chwilami spędzonymi z najbliższymi.

Przygotowanie klusków śląskich to dla mnie nie tylko kulinarna sztuka, ale także powrót do korzeni, do tradycji, które przetrwały przez wieki. W dzisiejszym wpisie pragnę podzielić się z wami sekretami tego wyjątkowego dania, zanurzyć was w historii, smaku i aromacie, które sprawiają, że kluski śląskie są nieodłączną częścią polskiej kultury kulinarnej.

Gotowi na kulinarne podróżowanie po smakowitym świecie tradycji? To zaczynamy!

Składniki:

  • 🥔1 kg ziemniaków
  • 🥔200 g mąki ziemniaczanej
  • 🥔1/2 łyżeczki soli
  • 🥔1 duże jajko
Przygotowanie:
  1. Ugotuj ziemniaki:
    • Obierz ziemniaki i ugotuj je w wodzie do momentu, gdy będą miękkie. Sprawdź gotowość widelcem – powinien łatwo wchodzić w ziemniaka.
  2. Odcedź i odparuj:
    • Odcedź ugotowane ziemniaki i pozwól im odparować przez kilka minut. Im mniej wilgoci w ziemniakach, tym lepsze kluski. Ostudź.
  3. Przełóż przez praskę do ziemniaków:
    • Przełóż ziemniaki przez praskę do ziemniaków lub rozgnieć je dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, przepuść przez maszynkę. Chodzi o uzyskanie gładkiej masy.
  4. Dodaj mąkę ziemniaczaną:
    • Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Dodaj jajko:
    • Wbij jajko do masy ziemniaczanej i ponownie dokładnie wymieszaj. Jajko nada kluskom lekkości i sprężystości.
  6. Wyrabiaj ciasto:
    • Stopniowo dodawaj mąki, wyrabiając ciasto, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Staraj się nie dodawać więcej mąki, aby uniknąć zbyt gęstego ciasta.
  7. Formuj kluski:
    • Formuj kulki z ciasta, spłaszczając je lekko. W środku każdego kluska zrobó niewielkie wgłębienie.
  8. Gotuj kluski:
    • W garnku zagotuj wodę. Wrzuć kluski do wrzącej wody, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze około 30/45 sekund. Czas gotowania zależy od wielkości klusków.
  9. Podawaj ciepłe:
    • Gdy kluski są gotowe, odcedź je i podawaj ciepłe. Świetnie komponują się z gulaszem, sosem pieczeniowym czy duszonym mięsem.

Teraz możecie cieszyć się domowymi kluskami śląskimi, które z pewnością rozgrzeją wasze serca i podniebienia.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
PROTEINOWE placuszki pistacjowe (bez mąki) morelami i miętą

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu placuszki, które są świetnym pomysłem na śniadanie wysokobiałkowe. Pistacjowe białko w połączeniu…

Pierogi z ziemniakami, wędzonym twarogiem i cebulką

Zesmakuj ze mną pysznych pierogów z nutą wędzonego twarogu. Największą trudność w przygotowaniu pierogów sprawia przygotowanie ciasta. Często…

Pyszna sałatka z kurczakiem i szparagami

Składniki na dwie porcje: Makaron (150 g) Zielone szparagi(1 pęczek) Pierś z kurczaka (200 g) Przyprawa do kurczaka…