Knedle ze śliwkami

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Knedle to banalnie prosta potrawa. Banalnie prosta, ale jaka pyszna i sycąca! Jeśli lubisz obiad na słodko to ta propozycja jest właśnie dla Ciebie!

Składniki:
  • 600 g ziemniaków
  • 600 g śliwek węgierek
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
  • Jogurt grecki, cukier i bułka do podania (jeśli jesz z bułką)
Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i gotuj. Ugotowne ziemniaki puść przez praskę. Dodaj jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj. Ciasto na knedle wyrób dłońmi. Przygotuj wałki- takie jak na kopytka. Odcinaj kawałki ciasta i lep małe placuszki. Do każdego placuszka dodaj śliwkę bez pestki. Dokładnie zlepiaj brzegi ciasta. Knedle gotuj 3 minuty w osolonej wodzie czas licz od wypłynięcia knedli na powierzchnię.

Tak przygotowane knedle podawaj z jogurtem greckim lub bułką tartą i cukrem.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na „ananasową” cukinię w słoikach

Składniki: (ok. 6 słoików 500 ml) Cukinia – 2 kg (ok. 3–4 średnie sztuki) Woda – 1,5 l…

Ciasto a'la biszkoptowe z kremem oreo🍪🍪🍪 i czereśniami 🍒🍒🍒

Ciasto a'la biszkoptowe. Dlaczego a'la? Ponieważ do mojego "biszkoptu" nie oddzielamy białek od żółtek. Jajka i pozostałe składniki…

Azjatyckie bułeczki bao na parze

Składniki: Składniki na bułeczki bao: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 130 ml…