Maślane rogale z gryczaną kruszonką 🥐

31.07.2022
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki na ciasto drożdzowe:
  • 550 g mąki orkiszowej/pszennej
  • 140 ml mleka roślinnego/krowiego
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 100 g masła 
  • 4 łyżki erytrytolu/ cukru
  • 4 jajka
Składniki na gryczaną kruszonkę:
  • 3 łyżki masła (płaskie łyżki)
  • 2 czubate łyżki cukru lub erytrytolu 
  • 5 czubatych łyżek mąki gryczanej
Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodaj drożdże. Całość wymieszaj. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Do miski dodaj mąkę, erytrytol lub cukier oraz sól. Rozpuść również masło. Do miski z suchymi składnikami dodaj rozczyn, nasypnie wbij jajka, a na koniec stopniowo dodawaj roztopione masło. Całość zagniataj 10 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto podziel na pół i rozwałkuj każdą część w okrąg. Potnij ciasto tak samo jak pizzę, jednak na mniejsze części. Zwijaj rogaliki. 

Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki dodaj do miski i zmiksuj. Rogaliki posmaruj mlekiem, posyp kruszonką, odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie piecz 20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.

Gotowe rogaliki śmiało możesz podawać ze słodkimi dodatkami, ale również ze słonymi.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Soczysta pierś z kurczaka pod serową pierzynką 

Składniki na cztery porcje: Pierś z kurczaka (2 połówki) Cukinia( 1 sztuka) Pomidorki koktajlowe ( 100 g) Ser…

Cynamonowe rollsy-Cynamonki

Zesmakuj ze mną cynamonowych, drożdżowych pyszności, idealnych na jesienne wieczory. Gorąca herbata, a do tego maślane i cynamonowe…

Chrupiące bananowe gofry 

Ciasto na gofry: 2 duże, dojrzałe banany 400 g mąki pszennej 80 g oleju lub roztopionego masła 2…