Mięsne szaszłyki z musztardą i dynią.
Szaszłyki te to nowa odsłona mięsnych małych klopsików, które w połączeniu z dynią, a także dodatkami w postaci sałatki i ryżu komponują danie w pełnowartościowy, zdrowy i sycący posiłek.

Składniki na szaszłyki:
- 250 g mięsa mielonego
- 2 łyżeczki musztardy ze śliwowicą
- pół zeszklonej cebulki
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1/2 kg dyni hokkaido
Przygotowanie:
Wszystkie Składniki dokładnie wymieszaj. Z przygotowanego mięsa formuj małe kulki.
Tak przygotowane mięsko nabijaj na patyki do szaszłyków na przemian z pokrojoną dynią.
Szaszłyki piecz około 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 °.
Składniki na sałatkę:
- 1/2 małej białej kapusty
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 małego pora
- sok z cytryny
- sól
- mieszanka ziół do sałatki greckiej (u mnie przyprawa prosto z Grecji) wy możecie użyć swoich ulubionych suszonych ziół
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Warzywa pokrój. Dodaj przyprawy, oliwę, sok z cytryny, sól do smaku. Całość wymieszaj.
Tak przygotowane szaszłyki podawaj z ryżem i zieloną sałatką.
Smacznego!