Pieczone polędwiczki z kurczaka z fasolką szparagową, sosem pieczarkowym i ziemniakami
Fasolka szparagowa to jeden ze smaków lata. Dziś przychodzę z letnim obiadem, na grillowaną pierś z kurczaka, która w połączeniu z fasolką szparagową i ziemniakami tworzy fajny posiłek objętościowy poniżej przepis.

Składniki:
- 250 g polędwiczek z kurczaka
- 500 g fasolki szparagowej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- 500 g młodych ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 200 g pieczarek
- 250 ml bulionu
- 200 ml śmietanki 30%
- 8 g masła
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie. W drugim garnki gotuj fasolkę szparagową. Pieczarki pokrój i smaż na maśle. Do pieczarek dodaj mąkę mieszaj, następnie dodaj bulion oraz śmietankę. Duś 7/10 minut na małym ogniu. Na patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą całość mieszaj, a następnie dodaj fasolkę szparagową oraz szczyptę soli. Polędwiczki z kurczaka obtocz w ulubionych przyprawach. Piecz 13/15 minut w 180 stopniach. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami , fasolką oraz sosem.
Smacznego!