Pierogi z kominkami

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Kominki/ lejkowce dęte to grzyby, które możesz spotkać  jesienią na Lubelszczyźnie. Pierogi z tymi grzybami są niezwykle aromatyczne. Znalezienie w innych regionach Polski może być nieco utrudnione, dlatego jeśli nie masz tych grzybów użyj innych i przygotuj pierogi z mojego przepisu.

Składniki na ciasto:
  • 250 ml gorącej wody
  •  50 ml oleju
  • 500 g mąki pszennej lub orkiszowej
  •  pół łyżeczki soli

Przesiej mąkę. Do mąki dodaj olej rzepakowy oraz sól. Następnie wlej gorącą wodę. Zagnieć ciasto ręcznie, a następnie zwiń je folią i odstaw  na minimum 20/30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Wytnij kółka i nadziewaj.

Nadzienie:
  • 300 g mrożonych, zmielonych kominków lub innych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz
Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię. Rozpuść na niej łyżkę masła. Pokrój w kostkę cebulę. Zmiel grzyby. Cebule i grzyby dodaj do patelni. Duś na małym ogniu. Na koniec dopraw farsz solą i pieprzem.

Przygotowane wcześniej ciasto nadziewaj farszem. Zlepiaj ciasto. Przygotuj duży garnek. Wlej wodę. Do wrzątku wrzucaj pierogi mieszaj  i czekaj do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierogi po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 30 sekund. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Roladki z tortilli z pastą jajeczną od szczęśliwych kurek i awokado 

Składniki na dwie porcje: Jajka (3 sztuki) Awokado Hass (1 sztuka) Szczypiorek (3 łyżki) Jogurt grecki (2 czubate…

Sałatka grillowa z chorizo

Składniki: 100 g chorizo200 g makaronu4 ogórki gruntowe1 pęczek koperku150 g sera żółtego5 łyżek pieczarek marynowanych4/5 łyżek  jogurtu…

Tradycyjne kotlety schabowe – przepis, który zawsze się udaje

Kotlety schabowe to klasyk, który od lat króluje na polskich stołach, będąc symbolem domowego, tradycyjnego obiadu. Dla wielu…