Pierogi z kominkami
Kominki/ lejkowce dęte to grzyby, które możesz spotkać jesienią na Lubelszczyźnie. Pierogi z tymi grzybami są niezwykle aromatyczne. Znalezienie w innych regionach Polski może być nieco utrudnione, dlatego jeśli nie masz tych grzybów użyj innych i przygotuj pierogi z mojego przepisu.

Składniki na ciasto:
- 250 ml gorącej wody
- 50 ml oleju
- 500 g mąki pszennej lub orkiszowej
- pół łyżeczki soli
Przesiej mąkę. Do mąki dodaj olej rzepakowy oraz sól. Następnie wlej gorącą wodę. Zagnieć ciasto ręcznie, a następnie zwiń je folią i odstaw na minimum 20/30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Wytnij kółka i nadziewaj.
Nadzienie:
- 300 g mrożonych, zmielonych kominków lub innych grzybów
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię. Rozpuść na niej łyżkę masła. Pokrój w kostkę cebulę. Zmiel grzyby. Cebule i grzyby dodaj do patelni. Duś na małym ogniu. Na koniec dopraw farsz solą i pieprzem.
Przygotowane wcześniej ciasto nadziewaj farszem. Zlepiaj ciasto. Przygotuj duży garnek. Wlej wodę. Do wrzątku wrzucaj pierogi mieszaj i czekaj do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierogi po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 30 sekund. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.
Smacznego!