Placuszki z sera koziego z malinami i miętą

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Szybkie i proste w przygotowaniu placuszki z twarogu koziego to smak pysznego, sycącego śniadania. Można podawać je zarówno ze słodkimi dodatkami, jak również ze słonymi. Ja podałam je z malinami, świeżą miętą i cukrem pudrem.

Składniki:
  • 200 g twarogu koziego (możesz zastąpić go twarogiem krowim)
  • 220 g jogurtu greckiego/ naturalnego
  • 100 g mąki pszennej/ 90 g mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • maliny
  • świeża mięta
Przygotowanie:

Wszystkie wyżej wymienione składniki przełóż do miseczki, a następnie wymieszaj za pomocą łyżki lub widelca. Rozgrzej patelnię. Jeśli masz patelnię beztłuszczową nie dodawaj oleju, jeśli jednak jej nie masz dodaj 8 g oleju, a następnie za pomocą łyżki uformuj na patelni  placuszki. Smaż po 2 minuty z każdej strony na malutkim ogniu. Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie są to maliny i świeża mięta.

Pysznie, zdrowo i szybko

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowe kopytka- WARSZTATY ZE SMAKIEM odc. 2

Dzień dobry, cześć! Kopytka to drugi przepis z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM. Bez wątpienia, kopytka to jedno z…

Pszenno-żytni chleb z czarnuszką 

Składniki: Letnia woda (200 ml) Drożdże świeże (15 g) Miód (2 łyżeczki) Mąka pszenna (220 g) Mąka żytnia…

Malinowe cappuccino

Zesmakuj ze mną pysznego ciasta, które swoim wyjątkowym smakiem zachwyci Twoich gości. Delikatny kakaowy biszkopt, galaretka z malinami…