Serowe placuszki (a’la racuchy) o smaku szarlotki🥞

14.01.2023
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pysznych placuszków z sera białego z dodatkiem jabłek, cynamonu i borówek. Placuszki te smakują jak szarlotka. Są bardzo proste w przygotowaniu. W smaku są delikatne i lekkie. Idealne zarówno na śniadanie, ale również jako słodki deser podczas diety. 

Przepis poniżej

Składniki:
  • ➡️250 g białego sera półtłustego
  • ➡️100 g skyru
  • ➡️50 ml mleka
  • ➡️1 duże jajko
  • ➡️100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ➡️1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ➡️szczypta soli
  • ➡️1 jabłko
  • ➡️Borówki 
Przygotowanie:

Do miski lub kielicha blendera dodaj twaróg. Jeśli robisz te placuszki pierwszy raz polecam przygotować e za pomocą widelca. Twaróg rozgnieć za pomocą widelca. Do twarogu dodaj jajko, mąkę, mleko, sól i sodę oczyszczoną. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną masę serową odstaw na 15 minut. W tym czasie jabłko pokrój w plastry. Wytnij gniazda nasienne. Rozgrzej patelnię wyłóż łyżkę ciasta. Na ciasto wyłóż plaster jabłka, a w miejsce gniada nasiennego wyłóż borówki. Na jabłko wyłóż drugą łyżkę ciasta. Smaż z obu stron do zarumienia na małym ogniu. Placuszki te możesz przygotować również przy użyciu rantu lub w multigrillu. Placuszki smaż na małym ogniu- zbyt szybkie smażenie sprawi, że placuszki/racuchy w środku nie będą dosmażone. Gotowe placuszki podawaj z prażonymi jabłkami, jogurtem i cynamonem.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Soczysta pierś z kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami i żółtym serem

Zesmakuj ze mną propozycji na szybki w przygotowaniu, a zarazem pyszny obiad. Pierś z kurczaka w cieście francuskim…

Maślane rogale z gryczaną kruszonką 🥐

Składniki na ciasto drożdzowe: 550 g mąki orkiszowej/pszennej140 ml mleka roślinnego/krowiego35 g świeżych drożdży 3 płaskie łyżeczki soli100 g…

Pistacjowe deserki z brzoskwiniami w pucharkach

Składniki (na 4 porcje): 250 g serka mascarpone200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%2–3 łyżki pasty pistacjowej2–3 łyżki…