Soczysta pierś z kurczaka ze szparagami i serem mozzarella pieczona w cieście francuskim 

4.07.2023
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki na dwie porcje:

  • Jajka (1 sztuka)
  • Ciasto francuskie (1 sztuka)
  • Jogurt grecki (3 łyżki)
  • Musztarda muodowa (2 czubate łyżeczki)
  • Mozzarella (2 łyżki)
  • Pierś z kurczaka (1 połówka)
  • Zielone szparagi (8 sztuk)
  • Siemię lniane lub sezam do posypania 
Przygotowanie:

Jogurt grecki wymieszaj z musztardą. Pierś z kurczaka przetnij na pół (cięcie w załóż). Pierś wymieszaj w jogurtowej marynacie. Odstaw na 30 minut do lodówki. Ciasto francuskie przetnij na pół. Natnij boki ciasta francuskiego. Na środek ciasta wyłóż pierś z kurczaka. Odłam od zielonych szparagów zdrewniałe końcówki, a następnie wyłóż szparagi na pierś z kurczaka. Pierś z kurczaka i szparagi posyp serem mozzarella, a następnie całość zwijaj. Ciasto francuskie zwijaj w kształt warkocza. Do miseczki dodaj jajko. Roztrzep je za pomocą widelca. Posmaruj jajkiem ciasto francuskie. Wierzch ciasta posyp czarnuszką, sezamem lub ziarnami słonecznika. Piecz 25 minut. Pierwsze 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, a kolejne 15 w 160°C. Zmniejszenie temperatury sprawi, że pierś z kurczaka będzie soczysta, dobrze upieczona, a ciasto nie będzie spalone. Pamiętaj, że pierś z kurczaka nie może być zbyt gruba. Gruba pierś z kurczaka może się nie dopiec. 

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Karmelowo-kawowy sernik gotowany 

Zesmakuj razem ze mną i przygotuj najprostszy sernik jaki tylko istnieje! Gotowany sernik o smaku karmelowo-kawowym. przygotowanie zajmie…

Jesienne kluski na parze (pampuchy) z duszonymi śliwkami

Zesmakuj ze mną jesiennych pampuchów. Słodki smak bułek w połączeniu z kwaśną śliwką to coś naprawdę pysznego. Mięta…

Mini deserki z musem mango, chia i ciastkami oreo🍪

Mini deserki z musem mango, chia i ciastkami oreo🍪 Po przepis zapraszam poniżej Składniki na 4 porcje: 3…