Udka z kurczaka pieczone w piwie
Udka pieczone w piwie są bardzo wilgotne i miękkie. Alkohol zawarty w piwie odparowuje, dlatego jego smak nie jest wyczuwalny w potrawie. Tak przygotowane udka świetnie smakują z różnego rodzaju kaszami, ale również ziemniakami. Do tak klasycznego obiadu koniecznie przygotuj klasyczne dodatki np. mizerię lub buraczki.

Składniki:
- 500 g udek z kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 500 g ogórków zielonych
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- 1 piwo
- przyprawa do kurczaka
- szczypiorek
Przygotowanie:
Udka z kurczaka posyp przyprawą do kurczaka. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej piwem. Piecz pod przykryciem przez 40 minut, następnie zdejmij przykrycie, piecz bez niego 15 minut (skórka jest wtedy chrupiąca). Ziemniaki ugotuj. Ogórki obierz, pokrój w cienkie plastry. Do miski dodaj ogórki, szczypiorek, jogurt oraz sól. Całość wymieszaj. Upieczone udka podawaj z ziemniakami i mizerią.
Smacznego!