Wege pasztet z białej fasoli

Składniki :
- • 500 g białej fasoli z puszki
- • 2 duże cebule
- • 2 pietruszki
- • 2 małe pory
- • 3 łyżki oliwy
- • 1 łyżeczka soli
- • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- • 1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu
- • 2 łyżki maneranku
- • 1/2 łyżeczki kminku
- • 2 ziarna jałowca *można pominąć
- • 3 duże jajka
- • Anyż gwieździsty
Przygotowanie:
Cebulę i pietruszkę obierz. Obrane warzywa pokrój w mniejsze części. Pokrój również pora. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Na blaszkę połóż warzywa. Posyp je pieprzem cytrynowym, majerankiem oraz oliwą. Piecz je 20 minut w 180/200 stopniach (do miękkości). Białą fasolę odcedź. Nie wylewaj wody z puszki. Zostaw ją w miseczce. Może ona Ci się przydać do rozżedzenia masy pasztetowej.
Fasolę zblenduj na gładką masę. Upieczone warzywa przełóż do osobnej miski. Dopraw je solą, pieprzem prawdziwym, a także pozostałymi przyprawami (oprócz anyżu). Gdy dodasz już wszystkie warzywa zblenduj je, a nasteonie połącz z wcześniej zblendowaną fasolą. Na koniec dodaj jajka I całość wymieszaj. Przygotuj 2 blaszki lub jedną dużą. Wyłóż masę. Wyrównaj ją. Na wierzch dodaj gwiazdki anyżu. Anyż nada pasztetowi niesamowity smak, a zapach w kuchni podczas pieczenia będzie obłędny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz pasztet przez 45-50 minut. Po upieczeniu wyjmij go z piekarnika i odstaw na kilka godzin do ostygniecia.
I gotowe
Smacznego!