Kluski leniwe na słono

8.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Kluski leniwe to bardzo szybka i wdzięczna potrawa. Świetnie smakują zarówno ze słodkimi dodatkami jak również ze słonymi. Poniżej wersja na słono.

Składniki:
  • 350 g twarogu wędzonego
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatki:

  • Bułka tarta, bób, masło, pomidory malinowe
Przygotowanie:

Składniki na kluski włóż do miski. Zagnieć. Ciasto podziel na 3 części. Z każdej części przygotuj wałki. Krój je na 2 cm ”kopytka”. Bób ugotuj. Na patelni rozpuść 2 łyżeczki masła, dodaj bułkę tartą, ugotowany bób i pokrojony pomidor malinowy całość duś. Dopraw do smaku. Podawaj z kluskami leniwymi.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pyszny kremowy dip z koperkiem i cebulką

Składniki: 200 g serka kremowego (np. Philadelphia) 100 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2-3…

Ciasto z wiśniami, serem i kruszonką

Składniki: Kruszonka / ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1…

Pączki z kremem waniliowym

Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 50 g cukru 7 g drożdży instant lub 25…