Mięso w kawałkach w słoiku (konserwa domowa)

Składniki:
(na ok. 4 słoiki 500 ml):
- 1,5 kg łopatki lub karkówki wieprzowej (może być też szynka)
- 2 łyżeczki soli niejodowanej (konserwującej)
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka majeranku
- 3–4 ząbki czosnku
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- po 1 liściu laurowym i 2 ziarnach ziela angielskiego na słoik
- po 2–3 ziarnka pieprzu w kulkach
Przygotowanie:
Mięso pokrój w duże kostki (ok. 3–4 cm).
Przełóż do miski, dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy (sól, pieprz, majeranek, paprykę).
Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej 24 h).
Do wyparzonych słoików włóż mięso ciasno, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od góry.
Do każdego słoika dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w kulkach.
Włóż słoiki do garnka z ciepłą wodą (do 3/4 wysokości).
Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny (zaczynając liczyć od zagotowania).
Odstaw do wystygnięcia.
Powtórz pasteryzację przez 60 minut przez dwa kolejne dni (łącznie 3 dni pasteryzowania).
Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Termin przydatności: 3 do 6 miesięcy (czasem dłużej, jeśli słoiki dobrze się zawekowały).
Po otwarciu przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3 dni.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI