Mięso w kawałkach w słoiku (konserwa domowa)

6.07.2025
Czas przygotowania: 200 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

(na ok. 4 słoiki 500 ml):

  • 1,5 kg łopatki lub karkówki wieprzowej (może być też szynka)
  • 2 łyżeczki soli niejodowanej (konserwującej)
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3–4 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • po 1 liściu laurowym i 2 ziarnach ziela angielskiego na słoik
  • po 2–3 ziarnka pieprzu w kulkach

Przygotowanie:

Mięso pokrój w duże kostki (ok. 3–4 cm).

Przełóż do miski, dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy (sól, pieprz, majeranek, paprykę).

Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej 24 h).

Do wyparzonych słoików włóż mięso ciasno, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od góry.

Do każdego słoika dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w kulkach.

Włóż słoiki do garnka z ciepłą wodą (do 3/4 wysokości).

Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny (zaczynając liczyć od zagotowania).

Odstaw do wystygnięcia.

Powtórz pasteryzację przez 60 minut przez dwa kolejne dni (łącznie 3 dni pasteryzowania).

Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Termin przydatności: 3 do 6 miesięcy (czasem dłużej, jeśli słoiki dobrze się zawekowały).

Po otwarciu przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3 dni.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Śnieżna kostka z brzoskwiniami 

Składniki na biszkopt (blaszka 24×24): 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia…

Lepsze niż kotlety de volaille.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 33 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, miłośnicy kulinarnych wyzwań! Dzisiaj wchodzimy…

Surówka obiadowa z kapustą pekińską

Zesmakuj ze mną surówki z kapustą pekińską, czerwoną kapustą, rzodkiewką i szczypiorkiem. Przepis znajdziesz poniżej Składniki: 1/4 małej…