Knedle ze śliwkami
Knedle to banalnie prosta potrawa. Banalnie prosta, ale jaka pyszna i sycąca! Jeśli lubisz obiad na słodko to ta propozycja jest właśnie dla Ciebie!

Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 600 g śliwek węgierek
- 300 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
- Jogurt grecki, cukier i bułka do podania (jeśli jesz z bułką)
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i gotuj. Ugotowne ziemniaki puść przez praskę. Dodaj jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj. Ciasto na knedle wyrób dłońmi. Przygotuj wałki- takie jak na kopytka. Odcinaj kawałki ciasta i lep małe placuszki. Do każdego placuszka dodaj śliwkę bez pestki. Dokładnie zlepiaj brzegi ciasta. Knedle gotuj 3 minuty w osolonej wodzie czas licz od wypłynięcia knedli na powierzchnię.
Tak przygotowane knedle podawaj z jogurtem greckim lub bułką tartą i cukrem.
Smacznego!