Knedle ze śliwkami

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Knedle to banalnie prosta potrawa. Banalnie prosta, ale jaka pyszna i sycąca! Jeśli lubisz obiad na słodko to ta propozycja jest właśnie dla Ciebie!

Składniki:
  • 600 g ziemniaków
  • 600 g śliwek węgierek
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
  • Jogurt grecki, cukier i bułka do podania (jeśli jesz z bułką)
Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i gotuj. Ugotowne ziemniaki puść przez praskę. Dodaj jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj. Ciasto na knedle wyrób dłońmi. Przygotuj wałki- takie jak na kopytka. Odcinaj kawałki ciasta i lep małe placuszki. Do każdego placuszka dodaj śliwkę bez pestki. Dokładnie zlepiaj brzegi ciasta. Knedle gotuj 3 minuty w osolonej wodzie czas licz od wypłynięcia knedli na powierzchnię.

Tak przygotowane knedle podawaj z jogurtem greckim lub bułką tartą i cukrem.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na domowe bułeczki czosnkowe

Składniki: (ok. 8–10 sztuk) Mąka pszenna (typ 550) – 500 g Drożdże świeże – 25 g (lub 7…

Kurczak duszony z cebulą i koperkiem, młode ziemniaki, surówka z ogórka i rzodkiewki

Składniki: Kurczak: 4 udka lub podudzia z kurczaka (bez skóry, bez kości lub z kością – jak wolisz)…

Puszyste placuszki z serka wiejskiego z bananem

Zesmakuj ze mną pysznych placuszków śniadaniowych. Dziś wersja placuszków z bananami. Są szybkie w przygotowaniu, a do ich…