Pasta z makreli i jajek

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Przepis na tą pastę powstał z miłości do wszelkiego rodzaju past. To idealna propozycja na zdrowe, bogate w tłuszcze i białko śniadanie, które jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

Składniki:
  • 1 makrela
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • szczypiorek
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • pieprz
Przygotowanie:

Jajka gotuj przez 8 minut. Zaraz po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą. Obierz je, a następnie przełóż do miski. Rozdrobnij je za pomocą widelca lub posiekaj je nożem. Makrelę rozdrobnij, ogórki zetrzyj na tarce i całość dodaj do wcześniej rozdrobnionych widelcem jajek. Całość wymieszaj. Do miski dodaj jogurt grecki, musztardę miodową i posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki razem wymieszaj. Dopraw pieprzem.

Pastę podawaj z ulubionym pieczywem lub faszeruj nią jajka. Pasty nie trzeba przed podaniem wkładać do lodówki, by smaki się przegryzły. Pamiętaj by pasty nie doprawiać solą. Ogórek kiszony wystarczająco doprawi pastę.

I gotowe

Szybko, smacznie, zdrowo!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki kanapkowe z cebulą – przepis na zimę

Składniki: Na około 6–7 słoików 500 ml: 2,5 kg ogórków gruntowych (średnich, jędrnych) 2–3 cebule 2 łyżki soli…

Żeberka BBQ z colesławem

Składniki:  (dla 4 osób) Żeberka 1,5–2 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1…

Sos pomidorowy z kukurydzą do słoików na zimę

Składniki: (na ok. 6–7 słoików po 500 ml): 2,5 kg dojrzałych pomidorów (np. lima, malinowe) 2 średnie cebule…