Leczo warzywne do słoików na zimę

13.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg cukinii (najlepiej młoda, ze skórką)
  • 1 kg papryki (czerwona, żółta)
  • 1 kg cebuli
  • 1,5 kg pomidorów (dojrzałe, soczyste)
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej (lub gotowanej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię pokrój w kostkę.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej.

Podsmaż cebulę, aż się zeszkli.

Dodaj czosnek, a po chwili paprykę i cukinię.

Duś około 10–15 minut.

Dodaj pomidory i gotuj wszystko razem około 20 minut.

Dodaj koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, sól, pieprz oraz przyprawy.

Wymieszaj, dodaj kukurydzę i gotuj jeszcze 10 minut.

Gotowe leczo przełóż do wyparzonych słoików.

Zakręć mocno i pasteryzuj w garnku z wodą przez 20 minut od momentu zagotowania.

Odstaw słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
PROTEINOWE placuszki pistacjowe (bez mąki) morelami i miętą

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu placuszki, które są świetnym pomysłem na śniadanie wysokobiałkowe. Pistacjowe białko w połączeniu…

Pierogi z fasolą i grzybami

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200…

Kluski Śląskie

Dziś przygotowałam dla Was coś naprawdę wyjątkowego - kulinarne podróżowanie po magicznym świecie smaków Śląska. Czy jest tu…