Cruffiny z bitą śmietaną, konfiturą i czekoladą

14.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: średnie

Połączenie croissanta i muffina – warstwowe, maślane, lekko chrupiące i niezwykle efektowne.

Składniki:

(na ok. 8–10 sztuk):

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g masła (zimnego, w cienkich plasterkach)

Do pieczenia:

  • Masło do smarowania formy
  • Cukier puder do obsypania

Do dekoracji:

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8–10 łyżeczek konfitury malinowej lub porzeczkowej
  • Starta biała i mleczna czekolada (ok. 50 g razem)

Przygotowanie:

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Deserki z brzoskwiniami

Składniki (na 4 porcje):150 g ciastek owsianych1 puszka brzoskwiń w syropie1 galaretka brzoskwiniowa (lub pomarańczowa)250 g serka mascarpone200…

Pampuchy z sosem borówkowym i marakują

Zastanawiasz się czy zdrowy obiad może być prosty w przygotowaniu? Ja pokażę Ci, że tak, poniżej znajdziesz propozycję…

Zielone kopytka (szpinakowe)

Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego) 150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, dobrze odsączonego) 1…