Mini tartaletki z czekoladą

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Mini tartaletki to deser na raz. Mała przyjemność, która zaspokoi Twój słodki głód. Zapraszam Cię do skorzystania z przepisu i delektowania się smakiem słodkiej przyjemności.

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody 
  • 1 żółtko jajka
  • szczypta soli 
Składniki na masę czekoladową:
  • 3 czekolady gorzkie
  • 150 ml śmietanki 36% 
Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkuj na grubość 7-8 mm. Szklanką wykraw koła. Każde koło połóż  do foremki do tartaletki i wylep je ciastem. Spody nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180’C i piecz około 20 minut. Wystudz na kratce.

Śmietankę wlej do garnka, podgrzej, a następnie wrzuć posiekaną czekoladę. Całość mieszaj aż masa zgęstnieje. 

Tak przygotowaną masą nadziewamy tartaletki. Odstawiamy do lodówki, a następnie dekorujemy według uznania. 

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Czekoladowy raj z poziomkami

Składniki: Czekoladowy spód: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody…

Zupa z kurczakiem i makaronem orzo

Składniki: 2 piersi z kurczaka (lub udka bez kości) 1 szklanka makaronu orzo (lub ryżowego) 2 marchewki (pokrojone…

Domowa marchewka konserwowa w słoikach

Składniki: Na 4–5 słoików (0,5 l): 2 kg marchewki Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% ¾…