Zielona sałatka z serem gorgonzola i winogronem

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

To owocowo-warzywna sałatka  z dodatkiem sera pleśniowego. Winogrono jest świetnym dodatkiem do sera pleśniowego, które wspaniale uzupełnia się z młodą sałatą i sosem winegret.

Składniki:
  • 1 mała główka sałaty masłowej
  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 ogórki gruntowe
  • 200 g różowego winogrona
  • 2 kromki chleba
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 8 g oliwy
Sos winegret:
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie:

Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze części. Ogórka pokrój w cienkie plasterki. Winogrona umyj i przekrój na pół. Koperek i pietruszkę cienko posiekaj. Wszystkie składniki razem wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Wlej 8g oliwy. Pokrój chleb w kostkę. Chleb połóż na rozgrzanej patelni, posyp ulubionymi przyprawami. Smaż do zarumienienia. Do miseczki dodaj wszystkie składniki do sosu winegret. Całość wymieszaj i polej wcześniej przygotowaną sałatę. Na tak przygotowaną sałatę dodaj pokrojony ser gorgonzola. Sałatkę posyp grzankami i gotowe

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Syrop z mniszka lekarskiego (miód z mleczy)

Składniki: 400–500 kwiatów mniszka lekarskiego (pełnych, żółtych główek) 1 litr wody 1 kg cukru 1–2 cytryny (najlepiej ekologiczne)…

Pieczony schab wieprzowy w aromatycznej panierce ziołowo-paprykowej

Składniki: (4–6 porcji) Schab 1 kg schabu wieprzowego bez kości (najlepiej z lekko marmurkowatym tłuszczem) Marynata i panierka2…

Marynowane w pomidorowej zalewie paski cukinii

Składniki: (ok. 2 słoiki 500 ml) Warzywa: 1 duża cukinia (ok. 500 g), pokrojona w cienkie paski (julienne)…