Mini miętowe panacotty z musem mango

12.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 200 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 1 doniczka świeżej mięty
Składniki na mus:
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 mango
Przygotowanie:

Do garnuszka wlej śmietankę 30% oraz mleko. Następnie dodaj cukier i ziarenka wanilii. Całość podgrzewaj do momentu aż cukier się rozpuści. Namocz żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna spęcznieje włącz ponownie garnek, doprowadź do wrzenia i dodaj żelatynę. Ciągle mieszaj aż żelatyna się rozpuści. Całość przelej do małych foremek. Odstaw do lodówki na minimum 3h. Po tym czasie zmiksuj mango, dodaj do niego spęczniałą żelatynę. Tak przygotowanym musem mango polej panacotty. Jeśli chcesz by mus był płynny nie dodawaj żelatyny.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Golonka w słoiku – domowa konserwa

Składniki: (na ok. 4 słoiki 500 ml): 2 golonki wieprzowe (ok. 1,5–2 kg, najlepiej tylne) 1 łyżka soli…

Rurki z kremem pistacjowym

Składniki: Na rurki: 250 g mąki pszennej 125 g masła (schłodzonego) 125 g kwaśnej śmietany (18%) 1 żółtko…

Ogórki krokodylki  

Składniki: Na 2–3 kg ogórków (średniej wielkości): 2–3 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości, jędrnych) 5 ząbków czosnku…