Malinowy sernik z piankami i mascarpone

12.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
Spód:
  • 150 g herbatników
  • 80 g masła 
Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera mielonego z pudełka,
  • 4 całych jajek
  • 280 gramów cukru/ zdrowsza wersja u mnie erytrytol
  • 3 budynie waniliowe
  • 200 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 210 ml oleju,
  • 400 ml mleka,
  • 150g malin 
Masa na górze: 
  • 250g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 100g malin 
Przygotowanie:

Herbatniki zmielić razem z masłem, a następnie włożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na masę serową wymieszać i wylać na ciasto. Piec w piekarniku przez około godzinę w 180stopniach. Na dno piekarnika włożyć drugą blachę zalaną wodą, to spowoduje, że wasz sernik w 100% nie opadnie.Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić prze około pół godziny. Gdy sernik ostygnie ubić śmietankę, dodać 2 łyżki cukru pudru, a następnie mascarpone i maliny. Tutaj poświęć chwilę cierpliwości, aż ładnie się wszystko ubije. Gotowy krem wyłóż na sernik, a następnie udekoruj, borówkami, piankami i miętą. 

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki: (ok. 4 słoiki po 500 ml) 1 kg ogórków gruntowych 3 średnie marchewki 2 średnie cebule 4…

Ogórki kiszone – przepis tradycyjny

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (twardych, świeżych) 5–6 ząbków czosnku 3–4 baldachy kopru (z łodygami) kawałek korzenia chrzanu…

Młode ziemniaki z koperkiem

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2–3 łyżki masła lub oliwy z oliwek (do wyboru) sól morska (do smaku)…