Kluski leniwe na słono

8.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Kluski leniwe to bardzo szybka i wdzięczna potrawa. Świetnie smakują zarówno ze słodkimi dodatkami jak również ze słonymi. Poniżej wersja na słono.

Składniki:
  • 350 g twarogu wędzonego
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatki:

  • Bułka tarta, bób, masło, pomidory malinowe
Przygotowanie:

Składniki na kluski włóż do miski. Zagnieć. Ciasto podziel na 3 części. Z każdej części przygotuj wałki. Krój je na 2 cm ”kopytka”. Bób ugotuj. Na patelni rozpuść 2 łyżeczki masła, dodaj bułkę tartą, ugotowany bób i pokrojony pomidor malinowy całość duś. Dopraw do smaku. Podawaj z kluskami leniwymi.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków z papryką i cebulą na zimę

Składniki: Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 3–4 czerwone papryki 3 duże cebule 1 marchewka (opcjonalnie) 2 łyżki soli…

Smażone słodkie  pierożki z twarożkiem i owocową nutą

Składniki: (na ok. 10–12 pierożków) Ciasto 250 g mąki pszennej 30 g cukru pudru szczypta soli 120 g…

Dynia marynowana w occie – przepis na zimę

Składniki: 1 kg dyni (najlepiej odmiana Hokkaido lub piżmowa) 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody 3/4 szklanki…