Jagodowo-borówkowa chmurka
Zesmakuj ze mną pysznego ciasta z jagodami.
Jasny biszkopt z dwóch jaj, do tego galaretka kokosowa z jagodami i borówkami, krem mascarpone i beza z płatkami kokosa.
Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na BISZKOPT na blaszkę 24×24 cm:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka i cukier. Całość ubij na puszystą, jasnożółtą masę. Gdy masa będzie jasno żółta i puszysta dodaj mąkę proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Możesz wymieszać ciasto za pomocą miksera lub zwykłej łyżki/ szpatułki. Blaszkę 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na papier ciasto. Dokładnie rozprowadź ciasto po blaszce. Biszkopt piecz 25 minut w 180 stopniach grzanie góra dół bez termoobiegu.

Składniki malinową galaretkę:
- 500 g jagód (mrożonych lub świeżych)
- 100 g borówek mrożonych
- 2 galaretki kokosowe
Przygotowanie:
Galaretki rozpuść we wrzątku zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Ja zawsze dodaję 200 ml mniej niż wskazuje opakowanie. Dokładnie wymieszaj galaretkę i ją ostudź. Ostudzoną galaretkę wlej do jagód i borówek. Czekaj aż galaretka zacznie tężeć. Jeśli galaretkę połączysz z mrożonymi jagodami proces tężenia będzie krótki.
Z biszkoptu pozbądź się papieru do pieczenia. Wytnij nowy papier i połóż na spód blaszki. Na papier połóż biszkopt, a następnie wylej tężejące jagody.
Składniki krem mascarpone:
- 400 ml śmietanki 36%
- 500 g mascarpone
- 4 czubate łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Do miski dodaj śmietankę. Ubij ją na pół sztywno. Dodaj mascarpone i cukier puder. Całość ubijaj na małych obrotach aż kem będzie gęsty. Nie ubijaj zbyt długo, gdyż masa mascarpone może się zwarzyć. Gotową masę wyłóż na warstwę jagodową. Gotową masę wyłóż na zastygnięte jagody i borówki.
Składniki na bezę:
- 4 białka (temperatura pokojowa)
- 200 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- płatki kokosowe do posypania wierzchu
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno. Gdy białka są ubite zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj cukier. 2 łyżeczki cukru- 2 minuty miksowania. Dodaj również mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie zmiksuj. Blaszkę 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę bezową. Wyrównaj.
Całość posyp płatkami kokosowymi lub migdałowymi. Tak przygotowaną bezę piecz w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez 70 minut. Grzanie góra dół bez termooobiegu.
Upieczoną ”wysuszoną” bezę wyjmij od razu po upieczeniu. Ostudź ją. Za pomocą noża podważ jej spód. Po prostu włóż nóż i przesuń go pod bezą. Tym sposobem łatwo odejdzie od bezy papier do pieczenia. Bezę przełóż na masę mascarpone.
Ciasto, które zachwyci Ciebie i Twoich gości gotowe!