Knedle z truskawkami i śmietaną

25.06.2022
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe

Knedle – dla jednych smak dzieciństwa, a dla drugich smak lata. Rozpływająca się w ustach truskawka w połączeniu ze śmietaną i cukrem to jest dopiero połączenie idealne.

Przygotuj knedle z przepisu poniżej i ciesz się smakiem lata.

Składniki:
  • Poniżej dwie wersje 
  • Tradycyjna/zdrowsza 
  • 450 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 
  • 220 g mąki pszennej/ orkiszowej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka 
  • 500 g truskawek 
  • śmietana +cukier puder/ jogurty grecki + erytrytol 

Na stolnicę dodaj ziemniaki, mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz jajka. Całość zagnieć na jednolite ciasto. W dużym garnku zagotuj wodę. Z przygotowanego ciasta odrywaj lub odcinaj małe części. Rozgniataj ciasto w palcach. W środek wkładaj umytą truskawkę, a następnie twórz małe kulki. Tak przygotowane kulki wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj do wypłynięcia i jeszcze minutę po wypłynięciu knedli na wierzch.

Wyjmuj knedle łyżką cedzakową, a następnie wierzch polej śmietanką lub jogurtem. Całość posyp cukrem/erytrytolem i gotowe.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Gofry z cukinii z jajkiem, bekonem i koperkiem

Nie masz pomysłu jak wykorzystać cukinię? Pokażę Ci jak przygotować wytrawne gofry z sadzonym jajkiem, bekonem, a także…

Pyszna sałatka z kurczakiem i szparagami

Składniki na dwie porcje: Makaron (150 g) Zielone szparagi(1 pęczek) Pierś z kurczaka (200 g) Przyprawa do kurczaka…

Wykwintne roladki z piersi z kurczaka z borowikami.

Roladki z piersi kurczaka nadziewane borowikami to danie, które łączy w sobie delikatność drobiu z intensywnym, leśnym aromatem…