Ciacho na zimno- sernik na zimno z konfiturą z moreli i ananasa

2.07.2022
Czas przygotowania: 135 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki na konfiturę:
  • 1 ananas
  • 1 kg moreli
  • opcjonalnie 2 łyżki erytrtolu lub cukru 
Pozostałe składniki:
  • 800 g sera twarogowego 
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 1 opakowanie żelatyny do deserów 
  • 4 łyżki erytrytolu lub słodzidła, które używasz 
  • Podłużne biszkopty 
  • morele i mięta do dekoracji (u mnie również preparowane zboże).

Ananasa i morele pokój na mniejsze części przełóż je do garnuszka. Duś na małym ogniu aż morele będą miękkie. Jeśli lubisz słodkie ciasta dodaj do konfitury 2 łyżki erytrytolu. 

Pozostała część ciasta jest banalnie prosta. Ja przygotowałam masę serową w blenderze próżniowym od Kohersen Polska, który naprawdę polecam ❤️ a ty możesz użyć blendera ręcznego. 

Do miski dodaj ser, jogurt grecki oraz słodzidło. Rozpuść żelatynę i dodaj do pozostałych składników. Całość zblenduj. Na dno blaszki wyłóż biszkopty. Na biszkopty połóż konfiturę oraz masę serową. Ciasto udekoruj morelami i posyp preparowanym zbożem. Odstaw ma 2h do lodówki. 

Po tym czasie udekoruj ciasto miętą i gotowe.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Koktajle na dobry początek roku – przepisy na zdrowe smoothie i soki

Nowy Rok to czas postanowień, zmian i nowych początków. Po świątecznych ucztach i obfitości tłustych potraw, nie ma…

Rolada z salami- szybka przekąska na imprezę

Do przygotowania tej rolady potrzebujesz: 1 spód do pizzy 8 plastrów salami 8 plastrów żółtego sera 1/2 żółtej…

Tradycyjne pączki z nadzieniem różanym

Składniki: 140 ml mleka migdałowego lub krowiego 20g drożdży  60 g cukru/erytrytolu  500 g mąki pszennej  100 g…