FIT jogurtwoiec z agrestem
Lekkie ciasto, idealne na upalne dni.
Przepis poniżej
1 porcja zawiera tylko 210,2 kcal

Do jego przygotowania potrzeba:
Masa jogurtowa:
- 1 l jogurtu greckiego
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 zielone galaretki bez cukru
- 5 łyżek erytrytolu
- 200 g agrestu
- 3 łyżki żelatyny/ 2 opakowania żelatyny do deserów
Biszkopt:
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki orkiszowej/pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki erytrytolu/cukru
- 1 (20)opakowanie cukru ze skórką z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju lub płynnego masła
Przygotowanie:
1 porcja zawiera 210,2 kcal
B 7,7 g
T 13,7 g
W 14,2 g
Do miski dodaj wszystkie składniki na biszkopt. Na początku jajka i erytrytol, następnie olej, a na końcu mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotuj okrągłą blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, wylej ciasto i piecz je 40 minut w 180 stopniach.
W czasie pieczenia biszkoptu przygotuj jogurtowe nadzienie. Do miski dodaj jogurt grecki, śmietankę 30%, erytrytol oraz 2 rozrobione zielone galaretki *0,5 l wody na 2 galaretki+ 2 łyżki żelatyny. Ja żelatynę zalewam wrzątkiem, delikatnie mieszam, czekam aż spęcznieje, a następnie rozpuszczaną żelatynę wlewam do galaretek. Przestudzone galaretki wlewamy do jogurtowej masy, a następnie wstaw na 30/40 minut do zamrażarki by masa lekko stężała. Czas jest uwarunkowany od tężenia. Może być to szybszy prosces. W moim przypadku było to 40 minut.
Upieczony biszkopt przetnij na pół. Na dno blaszki połóż 1 część biszkoptu. Wylej na nią 3/4 ilości masy. Następnie całość posyp agrestem. Połóż kolejną część biszkoptu i wyłóż pozostałą masę. Udekoruj agrestem i ulubionymi dodatkami u mnie to mięta i kruche ciasteczka.
I gotowe!