Duszona łopatka wieprzowa w sosie własnym.

10.08.2022
Czas przygotowania: 75 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
  • 🐽 1/2 kg łopatki wieprzowej 
  • 🌶1 papryka
  • 🥕3 młode marchewki
  • 🧂Przyprawa do mięs 
  • 🥄1 łyżka mąki
  • 🍶 gorąca woda
Przygotowanie:

Łopatkę pokrój na mniejsze części. Mięso roztłucz tłuczkiem. Posyp obficie przyprawą do mięs. Smaż do mocnego zarumienienia z obu stron. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Gdy mieso się zarumieni wyjmij je z patelni, a na jego miejsce włóż warzywa. Smaż je przez chwilę, a następnie włóż spowrotem mięso. Całość posyp 1 łyżką mąki, a następnie wymieszaj tak by mąka “obtoczyła” mięso. Następnie całość zalej gorącą wodą. Woda musi zakrywać wszystkie składniki. Przykryj patelnię przykrywką. Mięso duś przez 1h i gotowe.

Po tym czasie mięso jest miękkie.

Podawaj mięso z ulubionymi dodatkami.

U mnie to ziemniaki oraz ogórki małosolne.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Zdrowsza wersja jagodzianek

1 jagodzianka ma 256 kcal   B 7,3 g T 8g  W 36 g Składniki na ciasto drożdżowe: 550…

Deserki malinowe z budyniowo-pistacjowym kremem

Składniki: Biszkopty:2 jajka60 g cukru60 g mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy:1 opakowanie…

Tartaletki z kremem lemon curd i posiekanymi pistacjami

SkładnikiNa kruche ciasto:200 g mąki pszennej100 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)50 g cukru pudru1 żółtko1-2 łyżki zimnej…