Biszkoptowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką

20.09.2022
Czas przygotowania: 75 minut
Stopień trudności: łatwe

Zesmakuj ze mną pysznego ciasta z sezonowymi owocami, bananem i kokosową kruszonką.

Ciasto jest lekkie, a zarazem wilgotne w środku. Kokosowa kruszonka podkręca smak owoców i nadaje ciastu tropikalną świeżość.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 330 g mąki pszennej tortowej 
  • 210 ml oleju roślinnego 
  • 4 duże jajka
  • 120 g cukru lub erytrytolu 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan

do polania ciasta lukier lub cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywno. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem.

Do masy żółtkowej dodaj olej. Ponownie wymieszaj.

Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i rozgnieciony widelcem banan. Na koniec dodaj białka. Całaość delikatnie wymeiszaj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzch ciasta przygotuj kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

🥄🥄 2 łyżki cukru  🥄🥄2 łyżki masła  🥄🥄🥄🥄4 łyżki mąki pszennej 

Dodatki: 🍌1 banan 150 g borówek

Wszystkie skłądniki na kruszonkę zmiksuj. Mało musi mieć temperaturę pokojową.

Gotową kruszonką posyp ciasto. Na wierzch dodaj przekrojonego na pół banana oraz borówki.

Ciasto piecz 40/45 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni.

Gotowe ciasto polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Przepis na placki z cukinii z dipem śmietanowym

Składniki: (ok. 12–14 małych placuszków) Placki z cukinii 3 średnie cukinie (razem ok. 600–700 g) 1 średnia cebula…

Sałatka z cukinii na zimę (do słoików)

Składniki: 2 kg młodej cukinii (najlepiej z cienką skórką) 3 średnie cebule 3 papryki (np. czerwona, żółta, pomarańczowa)…

Kiszony czosnek w całości

Składniki: 1 kg młodego czosnku (najlepiej różowego lub fioletowego) 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (na…