Ekspresowe muffinki z marchewką i orzechami

26.09.2022
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną Ekspresowych muffinek z marchewką i orzechami.

Pomysł na jesienne muffinki, które zrobisz w 10 minut (plus czas pieczenia).

Do ich przygotowania nie musisz używać miksera. Wystarczy widelec.

Ciepłe i pachnące nutą orzechów i cynamonu idealnie pasują do jesiennych herbat.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na bezę:

  • 240 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 szklanki tartej marchewki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki brązowego cukru lub erytrytolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki siekanych orzechów (ulubionych)
  • 3 łyżki pistacji (można zamienić na ulubione orzechy)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce (około 3/4 sztuki tak by było jej 2 szklanki).

Do jednej miski dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon, sól oraz 3 łyżki posiekanych orzechów. Do drugiej miski dodaj składniki mokre. Na początku jajka ubij z cukrem (za pomocą widelca, ewentualnie rózgi). Do masy jajecznej dolej olej i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj tarte marchewki.

Do suchych składników wlej mokre. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

Przygotuj papilotki, a także formę do pieczenia muffinek.

Formę wyłóż papilotkami. Papilotki wykładaj ciastem (3/4 wysokości papilotek). Wierzch muffinek posyp pozostałą ilością orzechów lub pistacji.

Tak przygotowane muffinki piecz przez 25 minut (do suchego patyczka).

Muffinki studź na kratce.

I gotowe!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Suszone pomidory w oliwie – domowy przysmak

Składniki: 3 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych, np. lima lub roma) 1–2 główki czosnku Suszone zioła: oregano, bazylia,…

Chłodnik buraczany z ziemniaczanym dodatkiem i chrupiącą posypką

Składniki:  (4 porcje) Chłodnik buraczany 600 g ugotowanych buraków (oczyszczonych, przekrojonych na pół) 1 mała cebula szalotka 1…

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Składniki: Ciasto: 250 g świeżego szpinaku (baby lub młodego) 3 jajka 150 g cukru 180 ml oleju roślinnego…