Marynowane cytryny w miodzie z kurkumą i imbirem

2.10.2022
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pysznej cytryny marynowanej w miodzie z kurkumą i imbirem.

Jest ona świetnym dodatkiem do herbaty lipowej, która świetnie rozgrzewa organizm w trakcie przeziębień.

Cytryny z imbirem i kurkumą skutecznie pomagają w zwalczaniu jesiennych przeziębień.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
  • 3 cm imbiru
  • 3 cm kurkumy
  • 400 ml miodu lipowego

Dodatki:

Suszony kwiat lipy

Przygotowanie:

Imbir i kurkumę pokrój w cienkie plasterki.

Cytryny umyj i również pokrój. Wszystkie składniki przełóż do słoika.

Zalej je miodem. Odstaw na 3/4 dni w ciepłe miejsce.

Zamarynowane cytryny podawaj z herbatą z suszonych kwiatów lipy.

Po otwarciu słoik z miodem przechowuj w lodówce.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Kokosowe ciastka z cukrem trzcinowym

Zesmakuj ze mną i przygotuj ciastka dla Świętego Mikołaja. Kruche, kokosowe ciastka z cukrem trzcinowym. Przepis znajdziesz poniżej…

Przepis na pieczeń „marmurkową”

Składniki: (keksówka o pojemności ok. 1 l, 6–8 porcji) 700 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub karkówka) 300…

Sałatka z ogórków z marchewką w słodko–kwaśnej zalewie

Składniki: (ok. 9 słoików po 300 ml) Składniki Warzywa: 1,8 kg świeżych ogórków gruntowych 600 g marchewki 2…