Pigwowiec marynowany w miodzie

2.10.2022
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pigwowca marynowanego w miodzie.

Jest to niesamowita bomba witaminowa, gdyż pigwowiec ma w swoim składzie więcej witaminy C niż cytryna!

Przygotuj razem ze mną pigwowca marynowanego w miodzie, dodawaj go do herbat i bądź zdrów przez całą jesień!

Przepis poniżej.

Składniki:
  • ½ kg owocu pigwowca
  • 400 g płynnego miodu lipowego

Dodatki:

Zielona herbata jaśminowa

Przygotowanie:

Owoc pigwowca dokładnie umyj.

Przetnij na pół, a następnie wyjmij ze środka małe pestki.

Owoce pozbawione pestek pokrój w ćwiartki lub w plasterki.

Przełóż je do słoika. Zalej płynnym miodem lipowym.

Uszczelnij słoik pokrywką.

Tak przygotowane owoce pigwowca w miodzie odstaw na minimum 7 dni w ciepłe miejsce.

Gotowy miód podawaj z zieloną (jaśminową) herbatą.

Marynowane owoce pigwowca w miodzie po otwarciu przechowuj w lodówce.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Bułeczki z jagodami/borówkami i kruszonką-jagodzianki-borówczanki

Składniki: Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 25 g świeżych…

Malinowa chmurka

Składniki: (na blaszkę 24x24 cm): Spód biszkoptowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej (typ 450…

Marynowane papryki w ziołowej zalewie

Składniki: 1,2 kg papryk (mix czerwonych i żółtych), pokrojonych w paski ok. 1,5 cm × 6 cm 4…